De Brugklas App vermindert stress en spanning bij ouder en leerling
We weten of begrijpen allemaal dat de overstap naar het voortgezet onderwijs spannend is, en zelfs de nodige stress met zich meebrengt. Een nieuwe ‘wereld’ met een hele nieuwe omgeving, nieuwe regels, nieuwe systemen en vooral spannend; nieuwe verwachtingen. Op deze nieuwe omgeving willen ouders en leerlingen zich zo goed mogelijk voorbereiden. Maar wat moeten zij precies voorbereiden en wat zijn al deze nieuwe regels, systemen en verwachtingen precies?
Het geruststellen begint al zodra zij voor jouw school hebben gekozen. De zomervakantie en eerste maanden van de brugklas vergen veel informatie en hulp. Wat moet je doen als je te laat komt, hoe werkt het rooster, wat is precies een kantine, hebben zij een locker? Antwoord op vragen als deze, dat is waar zij naar op zoek gaan.
De traditionele wijze om deze informatie te versturen is in de vorm van een document of boekje. We zien dat dit dan ook veelvuldig en op verschillende momenten door ouders wordt gebruikt om hun kind zo goed mogelijk voor te bereiden. Toch blijft de spanning en stress hoog. Ouders zoeken vaak toch nog het nodige contact met de school, wat ook compleet begrijpelijk is. Wel kost dit zowel de ouder als jou veel moeite en tijd.
Brugklas App, onderdeel van Parentcom; specialist in onderwijs, heeft een communicatiemiddel ontwikkeld wat speciaal voor de brugklas kan worden ingezet. In deze app kunnen ouders en leerlingen alle informatie terugvinden omtrent het kennis maken met de school. Deze informatie loopt vanaf het moment van inschrijving tot de eerste maanden van de brugklas, of zelf gedurende het hele jaar. Dit kun jij als school zelf bepalen. Denk aan informatie met betrekking tot:
- De voorbereiding: jaarplanning, boeken, de introductie, tablets/ telefoons, plannen van kennismakingsgesprekken, lesprogramma’s etc.
- De nieuwe omgeving: het mentorschap, te laat komen, ziekmelding, de kantine, contactpersonen etc.
- Lessen en toetsen: roosters, tussenuren, leerkrachten, toetsing, schoolsystemen etc.
Zo hebben zowel leerling als ouder alle informatie altijd en overal duidelijk, inzichtelijk en altijd en overal bij de hand. Zo ook tijdens de eerste maanden in de brugklas. Zo zal het aantal vragen en kennismakingsgesprekken afnemen en zullen ouder en leerling beter voorbereid zijn op het voortgezet onderwijs!