Hoe kan jij als school leerlingen voorbereiden op de overstap van de basisschool naar de middelbare school?

Na acht jaar basisschool kijken de meeste kinderen ernaar uit om naar de brugklas te gaan. Een grote en spannende stap, waarbij veel kinderen ook stress ervaren. Wij delen drie tips waarmee jij leerlingen kan helpen met de overstap van de basisschool naar de middelbare school.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Leerlingen hebben met een reden voor jouw school gekozen. Nu is het aan jou om deze leerlingen te helpen met de voorbereiding op de brugklasperiode. Zorg ervoor dat leerlingen direct na inschrijving het gevoel krijgen van “het komt goed, ik ben goed voorbereid en ik heb er zin in!”. Deel bijvoorbeeld informatie over leuke activiteiten die het eerste jaar op het programma staan, zoals het brugklas kamp! Maar ook belangrijke informatie zoals de datum van de eerste schooldag en wat ze moeten doen wanneer ze te laat komen in een les. Zorg dat deze informatie ook altijd eenvoudig terug te vinden is, zodat ze bij vragen direct het antwoord kunnen vinden.

2. Aanschaf van materialen, deel de musthaves voor de brugklas

Natuurlijk is het belangrijk om te delen welke materialen aangeschaft dienen te worden voor het nieuwe schooljaar. Deel dit dan ook ruim op tijd, zodat ouders en leerlingen op hun gemak de spullen kunnen inslaan. Deel naast de producten ook tips; waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het aanschaffen van de juiste agenda?

3. Tips en leuke weetjes voor een relaxte start

Om leerlingen met een gerust hart te laten starten kan je als school ook tips delen met leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan een tip om goed uitgerust te beginnen aan het nieuwe schooljaar: “Kom alvast in het schoolritme door de laatste weken van je vakantie vroeger naar bed te gaan en niet te laat op te staan. Leerlingen die uitgerust aan de middelbare school beginnen zullen minder moeite hebben met het nieuwe schoolritme!”

Maak leerlingen ook bewust over de voordelen van een rustige leeromgeving, laat ze hier over nadenken. “Waar kan jij het beste je huiswerk maken? Heb je een bureau op je eigen kamer of zit je liever aan de keuken tafel? Op een vaste plek kom je namelijk sneller in de huiswerk modus!”

Zorg ervoor dat de informatie die je deelt met leerlingen altijd actueel is. Ook is het belangrijk dat deze informatie makkelijk terug te vinden is. Met een eigen Brugklas App bundel je alle communicatie in één app. Hierdoor hebben leerlingen en ouders informatie altijd letterlijk bij de hand. Daarnaast pas je informatie bij wijzigingen eenvoudig aan, waardoor de app altijd up-to-date is.