Zo bereid je je kind voor op de brugklas

Stressvol, zo worden de laatste weken van de basisschool en de eerste weken van de middelbare school vaak ervaren. Een goede voorbereiding zorgt voor een rust en steeds meer zin in de brugklas. Met onderstaande tips bereid je kinderen voor op de o zo spannende brugklas!

Een goed afscheid

Een keer met je ogen knipperen en ze zitten opeens in groep 8, althans zo voelt het. Een goed afscheid helpt bij de overstap naar de ‘grote’ school. Laat kinderen vrij, laat ze spelen met vrienden en vriendinnen en heb het vooral niet te veel over hun nieuwe school. Zo kunnen zij nog volop genieten van de laatste weken in hun vertrouwde omgeving.

Nieuwe omgeving

Werkelijk alles is nieuw op de middelbare school: nieuwe regels, nieuwe vakken, nieuwe vrienden, nieuwe verwachtingen. Een hele nieuwe manier van leven. Door een goede voorbereiding neem je onzekerheid en stress m.b.t. de brugklas weg. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:

  • Bespreek al het nieuws

Wat kunnen zij verwachten? Wat gaat er allemaal anders worden? Neem kinderen alvast mee in hun nieuwe ‘wereld’. Laat ze eventueel eens afspreken met huidige brugklassers die deze periode ook hebben meegemaakt. Door alles al eens gehoord, gelezen en besproken te hebben gaan zij in hun eerste weken dingen herkennen waardoor het minder nieuw voelt voor hen.

  • Schoolspullen kopen

Maak er een feestje van: mooie mappen, mooie pennen en een cool etui. Zo maak je de voorbereidingen leuk en krijgen zij zin om hun nieuwe spullen te showen en gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het naast cool ook heel praktisch is, dit werkt wel zo fijn!

  • De weg

Veel brugklassers moeten een hele fietstocht afleggen voordat zij op school aankomen. Ook dat is nieuw. Fiets deze weg alvast regelmatig zodat zij zich daar geen zorgen meer over hoeven te maken. Naast dat zij zo precies de weg weten, weten zij ook hoelang zij er ongeveer over doen. Maar minstens zo belangrijk: vergeet vooral niet te ontspannen, zowel jijzelf als je kind niet. Besteed een paar dagen aan voorbereiding maar heb het er voor de rest vooral niet te veel over. Zo is er nog ruimte genoeg voor leuke dingen in hun vak

Voorbereiding doet dus heel veel voor brugklassers, alles wat al eens gezien of gehoord is, is een tikkeltje minder nieuw!